خودشناسی

شخصیت شناسی

ذهن ما از دو بخش خودآگاه و ناخودآگاه تشكيل مي‌شود. محتوياتي را كه نسبت به آن‌ها هشيار هستيم، خودآگاه مي‌نامند و محتوياتي را كه نسبت به آن‌ها هشياري نداريم، ناخودآگاه مي‌گويند. در اين قسمت با برخي عناصر و مصالحي كه شخصيت ما را مي‌سازد، آشنا مي‌شويم.

     شخصيت ما از هنگام تولد، شروع به شكل گرفتن مي‌كند. اگر شخصيت انسان را به يك ساختمان تشبيه كنيم، اولين سنگ بناي اين ساختمان، از هنگام تولد گذاشته مي‌شود. زميني كه اين ساختمان روي آن بنا مي‌شود، همان چيزي است كه به ارث برده‌ايم.

      ما خود معمار شخصيت خود هستيم. محيط زندگي، مصالحي را در اختيار ما مي‌گذارد و ما به وسيله اين مصالح، ساختمان شخصيت خود را مي‌سازيم و كامل مي‌كنيم.

اين مصالح به طور خلاصه، شامل موارد زير است:

  • چيزهايي كه ياد مي‌گيريم؛
  • تجربه‌هاي عملي؛
  • تجربه‌هاي عاطفي؛

مي‌توانيم يك انسان باسواد و دانشمند را با يك انسان بي‌سواد مقايسه كنيم. آنچه كه اين دو نفر را از يكديگر متفاوت مي‌كند، ظاهر جسماني آن‌ها نيست، چه بسا كه فرد بي‌سواد از نظر جسماني بسيار بزرگ‌تر و قوي‌تر از فرد دانشمند باشد. آنچه كه اين دو نفر را از يكديگر مجزا مي‌كند، مواد و مصالحي است كه دانشمند ياد گرفته است و از آن طريق، بناي شخصيت خود را كامل‌تر و بزرگ‌تر ساخته است. به اين ترتيب، يادگيري هر چيز نو، گامي‌به سوي رشد شخصيت است.

2- تجربه‌هاي عملي

هر درس تنها به منظور رفع تكليف و دادن امتحان و قبول شدن نيست، بلكه در درجه اول براي بهتر شدن شخصیت انسان است.

معناي ساده تجربه عملي، همان تمريني است كه ما بايد براي به خاطر سپردن يا به اصطلاح «ملكه ذهن» شدن يادگيري‌هاي خود انجام بدهيم. براي مثال، همه ما نوشتن را از كلاس اول دبستان ياد مي‌گيريم، ولي براي بهتر نوشتن و براي بهتر شدن خط بايد هر چه بيشتر تمرين كنيم. ممكن است كسي به شكل نظري، چگونگي روشن كردن ماشين، به حركت درآوردن آن و نحوه رانندگي و سرانجام نحوه ايستادن را بداند ولي نتواند آن را به طور عملي انجام دهد. تمرين عملي به اين فرد اجازه مي‌دهد تا يادگيري‌هاي نظري خود را به شكل عملي در شخصيت خويش سازمان دهد.

3- تجربه‌هاي عاطفي

    سومين دسته از مصالح مورد نياز براي شناختن شخصيت، تجربه‌هايي است كه ما از نظر عاطفي كسب مي‌كنيم. زيربناي تجربه‌هاي عاطفيِ ما را، احساس لذت و احساس رنج مي‌سازد. ما از اولين روزهاي زندگي با احساس لذت و احساس رنج آشنا مي‌شويم.

     وقتي نيازهاي جسماني مانند گرسنگي و تشنگي برطرف شود، احساس لذت مي‌كنيم و وقتي اينگونه نيازها تشديد شوند، رنج را تجربه مي‌كنيم. به اين ترتيب و به كمك اين دو احساس، ما نسبت به اشخاص و موقعيت‌هاي خاص از خود عكس العمل نشان مي‌دهيم.

     براي مثال مادر را مايه آرامش و لذت مي‌بينيم. زيرا او هميشه نيازهاي ما را برطرف مي‌كند و در نتيجه رنج ما را به لذت تبديل مي‌سازد.

خودشناسی

اگر فقط تلخی وجود داشت و در پی آن شیرینی نبود، آن وقت باید آن را منفی به شمار می‌آوردیم؟

هر شکستی انسان را نسبت به زندگی خود و مسیری که در پیش دارد و عواملی که ممکن است او را تهدید کند، هوشیار می‌سازد. وقتی در زندگی دنیایی ما شکست وجود نداشته باشد، ما در مورد بسیاری از موانع و عوامل آسیب زا هوشیار نخواهیم بود. انسان قبل از آن که به نابودی کشیده شود، به وسیله عواملی جزیی و کوچک با آسیب مواجه می‌شود تا نسبت به آسیب‌های بزرگ و جدی هوشیار شود.

تصادف‌های کوچک اتومبیل که هر یک شکستی برای فرد است، او را نسبت به دیگر عوامل تهدیدکننده اتومبیلش هوشیار خواهد ساخت. همچنین است خرابی‌های جزیی اتومبیل که او را از عوامل تهدیدکننده بزرگ باز می‌دارد. سوختن دست کودک توسط استکان چای او را نسبت به عوامل سوزاننده هوشیار می‌سازد. نمرات کم هر فرد در دروس مختلف نیز فرد را نسبت به احتمال شکست خویش واقف می‌سازد. نگرانی‌های روحی انسان را نسبت به عوامل تهدیدکننده سلامت روانی آگاه می‌کند. این‌ها همگی نمونه‌هایی هستند از آگاهی‌های حاصل از شکست‌های جزیی.

 یکی دیگر از آثار شکست، هوشیار شدن انسان نسبت به نعمت‌ها، امکانات، استعدادها و قابلیت‌هایی است که دارد، تا از این طریق آن‌ها را خوب پاسداری کند. بسیاری از ما معنی نعمت و نعمات زیادی را که در اختیار داریم، به راحتی نمی‌فهمیم.

جمله معروف رسول اکرم(ص) که فرمود: «سلامت و امنیت دو نعمت ناشناخته‌اند» اشاره به چنین نکته‌ای دارد. انسان تا وقتی دچار درد نشود، دردشناس نمی‌شود. فردی که خود را مصون از خطا می‌داند، تا وقتی که با شکستی مواجه نشود، به نعمت فکر و عقل خویش پی نخواهد برد و نخواهد دانست که می‌تواند به کمک اندیشه خویش موانع بسیاری را از مقابل پای خویش بردارد. خلاصه آن که وقتی ما قدر نعمتی را نمی‌دانیم، حذف موقت و یا جزییِ آن نعمت که ممکن است در قالب شکست باشد، ما را نسبت به آن نعمت واقف می‌سازد.

 سومین حاصل شکست‌ها در زندگی، هشدار دادن انسان نسبت به شکست‌های بزرگتر و هلاک‌کننده است. برای مثال، درد دندان، یا درد سایر اندام، یا ضعف و سستی عضوی از اعضای انسان، او را نسبت به این که چنین عواملی ممکن است حیات او را به خطر اندازند، هوشیار می‌کند. انسان پس از رو در رو شدن با شکست‌های جزئی می‌تواند برای دچار نشدن به شکست‌های بزرگتر تدابیر لازم را بیندیشد.

از نظر روان‏شناسی ما به عنوان یک انسان نه تنها می‌‏توانیم خود، از نیازهای خود و افکار و تمایلات خود آگاه باشیم، بلکه باید موضع و جایگاه خود را نیز در میان جامعه، جهان و عالم هستی، بشناسیم؛ اما همین آگاهی سرآغاز نگرانی‌‏ها و رنج ‏کشیدن‏‌هاست؛ زیرا اگر اندکی به آینده دور خود بیندیشیم و بدانیم که در مسیر زندگی خود با خطرات و گمراهی‏‌های بسیار رو به رو هستیم، نگرانی و اضطراب ما را فرا خواهد گرفت. پس از هم اکنون باید در صدد اصلاح راهی باشیم که در پیش رو داریم و با نیل به جایگاه انسانی خویش، در اندیشه تحقق و تکمیل سه ویژگی مهم در خویش باشیم:

  1. خودآگاهی
  2. موضع‏‌شناسی
  3. اصلاح‏‌طلبی

معلم بهتری باشیم

نیروهای طبیعی اندكی با نیروی معلمی دلسوز و متعهد برابری می‌كند. ما روزهای بسیاری را صرف تربیت و تعلیم كودكانی می‌کنیم كه مسئولیت حمایت و مراقبت از آن‌ها به ما محول شده است و باید از نتایج و پیامدهای ناخوشایندی كه به‌خوبی از آن‌ها آگاهی داریم، دوری گزینیم. ما این كار را بدون صرف زمان كافی در روز به انجام حتی بخشی از حجم كاری خویش انجام می‌دهیم و همواره هر روز در كلاس‌های خود حضور بهم می‌رسانیم تا بتوانیم موجب ایجاد تغییراتی در نحوه زندگی‌ دانش‌آموزان خویش شویم. در هر صورت، ما چگونه قادر به انجام چنین كاری خواهیم شد؟

به دلیل اینكه، معلمان همواره وقت بسیاری در اختیار ندارند، ما به دنبال روش‌هایی جهت ارتقای شغلی، كنترل پذیرتر و موفق‌تر كردن شیوۀ آموزشی و حرفه‌ای خویش هستیم. ما نیازمند به فنون و روش‌هایی هستیم كه امور روزانه مربوط به حرفۀ معلمی را برای ما راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر كند.

این كتاب به عنوان فهرستی از امور و موضوعات مرتبط با اولین سال تدریس یك معلم به منظور فراهم نمودن شرح مختصری از برخی از مهمترین موضوعات و اموری كه امروزه معلمان مبتدی و تازه‌كار با آن‌ها روبرو می‌شوند، تالیف شده است. شما با مطالعۀ این كتاب به هر آنچه كه باید در حرفۀ معلمی در مدت زمانی كوتاه مطلع شوید، دست خواهید یافت، زیرا اطلاعات مورد نیاز به‌صورت خلاصه و فشرده گردآوری شده‌اند، به طوری كه دربرگیرنده مباحث اساسی و پاسخ‌های آن نکات مهم جهت اداره كلاس هستند.

فهرست‌های این كتاب اطلاعاتی كه مطالعه آن‌ها بسیار راحت است را در زمینه چگونگی ارتقای مهارت حرفه‌ای خویش، ایجاد فرهنگ كلاسی سازنده، تبدیل شدن به معلمی فعال و پرتحرك، آگاهی یافتن از برخی از نظام‌های آموزشی نوین و فراگیری نحوۀ جمع‌آوری اطلاعات بیشتر دربارۀ عنوان‌های مطرح شده در اختیار شما قرار می‌دهد.

 

سفر به سرزمین وحی

سفر بیت‌الله الحرام و توفیق زیارت خانه خدا و حرم نبوى(ص) سرمایه‏‌اى عظیم براى بالندگى و پویایى انسان‏ها و جوامع انسانى محسوب مى‏‌شود.

حج، نمایشى پرشکوه از اوج رهایى انسان موحّد از همه‌چیز جز او، و جلوه بى‏‌مانندى از عشق و ایثار، و آگاهى و مسئولیت، در گستره حیات فردى و اجتماعى است. پس حج تبلور تمام‌عیار حقایق و ارزش‌هاى مکتب اسلام است.

براین باوریم که یکی از منابع شناخت برای عمل و رفتار، پس از قرآن کریم و ده‌ها آیه کریمه آن؛ سیره وجود مقدس رسول اکرم(ص) و اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) است.

در حوزه گفتار، بهترین منبع برای شناخت و آگاهی، کلمات گهربار و پیام‌های نورانی و تذکرات اخلاقی آنان است. وجود مقدس نبی اکرم(ص) در مورد سخنان خود فرموده‌اند: «اعطیت جوامع الکلم»؛ «خداوند به من کلمات جامعه داده است»

و امام صادق(ع) می‌فرماید: «اتّبِعُوا آثارَ رَسُولِ اللَّهِ وَ سُنَّتَهُ فَخُذُوا بِها»؛ «از آثار و سنّت پیامبر خدا تبعیت و به آن‌ها عمل کنید.»

    در قرآن کریم خدای متعال تنها خلق‌وخوی پیامبر اعظم(ص) را مورد تمجید قرار داده و از آن به عظمت یاد نموده است: «وَ إِنَّک لَعَلى خُلُقٍ عَظِیم» و بر ماست به‌حکم دستور الهی «لکم فی رسول‌الله اسوة حسنه» اخلاق و سیره رفتاری حضرت ختمی‌مرتبت را سرمشق خود گیریم.

آن بزرگوار دارای اصولی در رفتار بوده‌اند که به تحقیق همان اصول، معیار رفتار و ملاک عمل ما می‌تواند باشد.

براین اساس، لازم است که شیوه و رفتار نبی اکرم(ص) را در سفر نورانی حجة الوداع با نگاه جامع بررسی کنیم؛ چگونگی تلبیه و احرام آن حضرت و ذوات مقدسه معصومین(ع) را در حج و عمره، سلوک عبادی و چگونگی مواجهه با کعبه معظمه، انجام مناسک و مراقبت از اعمال همراهانش، چگونگی مواظبت‌های اخلاقی از هم‌سفرانش خصوصاً جوانان در جوارش، روش پاسخگویی به پرسش‌های اصحاب، پاسخ به درخواست‌ها و اجابت دعا برای آمرزش گناهان آنان، تذکرات اخلاقی در منی و عرفات، قربانی و حلق و سکونت در ایام تشریق در منی و… تمامی این امور می‌تواند اصول و معیار عمل صحیح برای همگان باشد.

10 پرسشي که زندگي تان را براي هميشه متحول خواهد کرد

بهترین سال زندگی

«بهترین سال زندگی» بيش از هر چيز تکنيکي است براي تقويت خودباوري و توانايي مقابله با بزرگترين مشکلات زندگي. اين تکنيک به شما کمک مي‌کند تا با روشي نوين و مؤثر، هوش و توانمندي تان را براي دستيابي به زندگي شادتر و موفق‌تر به کار گيريد.

 

همه ما در زندگی اهداف و آرزوهایی داریم که پیوسته برای رسیدن به آن‌ها تلاش می‌کنیم، اما گاه پس از صرف زمان و انرژی بسیار و رسیدن به هدف اصلی خود، احساس رضایتمندی و شادکامی نمی‌کنیم؛ شاید علت آن است که در طول این مسیر موفقیت‌های ظاهراً کوچک و کم اهمیت خود در رسیدن به اهدافی نه چندان بزرگ را نادیده گرفته یا از یاد برده‌ایم.

روش «بهترین سال زندگی» تنها یک تکنیک نیست بلکه رویکردی است که راهبردهای بسیاری را در بر می‌گیرد از جمله، تفکر خلاق و انتقادی، رفتار هدفمند و برنامه محور، و در یک کلام مدیریت رفتار و اندیشه که خود منجر به مدیریت درست زندگی می‌شود. با این امید که این راهبرد بتواند در زندگی شما نیز راهگشا و مؤثر باشد.

 

هدف و هدف گذاری

     قطعاً همه ما با مفهوم هدف و هدفمندي آشنا هستيم. بسياري از اوقات اهدافی را تعيين کرده و حتي دردستيابي به برخي از آن‌ها موفق شده‌ايم. تا سن هشت يا ده سالگي به تدريج نسبت به هدف زندگي خود آگاه مي‌شويم و تصويري از شغل، مدرک تحصيلي، خودرو، خانه، خانواده و تمام آنچه که آرزو داريم در ذهن‌مان شکل مي‌گيرد.

      اما با گذشت عمر تعيين هدف، ديگر روند خاصی نداشته و بيشتر به شکل پيش بيني نشده و غيرمنتظره رخ مي‌دهد. گويي خواست‌ها و آرزوها ناگهان از راه رسيده و پيش از آنکه ما متوجه شويم در ذهن مان جاي مي‌گيرند. 

      کمتر اتفاق مي‌افتد که اهداف خود را به طور سالانه تعيين کنيم و به ندرت گزينش آگاهانه‌اي درباره تعيين مهم‌ترين اهداف داريم. هم چنين بيش از آنکه به درستي درباره اين اهداف بينديشيم و محاسن و معايب آن‌ها را بررسي کنيم و يا دليل اهميت آن‌ها را براي خود مشخص کنيم، در طلب دستيابي به آن‌ها گام بر مي‌داريم.

       بدین ترتیب، با گذشت زمان به زودي احساس مي‌کنيم که زندگي مان از کنترل خارج شده و هيچ کاري در اين باره نمي‌توانيم انجام دهيم. حتي ديگر به مسايلي که برايمان بسيار اهميت داشته‌اند توجه کافي نمي‌کنيم و زندگي مان کسالت بار مي‌شود و گويي ديگر مسئول زندگي خود نيستيم.

زندگی خود را در سه ساعت تغییر دهید!

      مهم‌ترين انگیزه شما براي به کارگيري روش «بهترین سال زندگی» مي‌تواند یافتن راهي براي زنده کردن باورهای زندگي تان باشد، راهي که شما را با خود واقعي تان رو به رو می سازد.

به تدريج مسافري مي‌شويم که بدون مقصدي معين در قطار زندگي راه خود را ادامه مي‌دهيم، سال‌ها از پي هم مي‌گذرد و ما هرگز پياده نمي‌شويم تا ببينيم اين قطار به کجا مي‌رود و چگونه اين مسير را مي‌پيمايد. به سادگي در صندلي خود نشسته و سرگرم مشغله‌هاي زندگي هستيم که با شتاب روز افزونش مجالي براي توقف اين قطار، ارزيابي شرايط، انتخاب مسيري متفاوت و يا در صورت لزوم تعيين اهدافي براي تغيير مسير – و بطور خلاصه در دست گرفتن هدايت اين قطار – به ما نمي‌دهد .

      تکنيک سه ساعته «بهترین سال زندگی» به ما کمک مي‌کند تا از اين قطار پياده شده و نگاه دقيق‌تري به خود و زندگي مان داشته باشيم:

  • چه اندازه از مسير را پيموده‌ايم؟
  • چه چيزي بدست آورده‌ايم؟
  • تاچه اندازه موفق بوده‌ايم؟
  • در اين سفر چه چيزي آموخته‌ايم؟
  • آيا حرکت اشتباهي کرده‌ايم؟
  • و مهمتر از همه تا چه اندازه در اين مسير پيش رفته‌ايم؟

    انجام اين تمرين، هر چند هميشه ساده نيست اما تجربه‌اي خوشايند و رضايت بخش است و به ما کمک مي‌کند تا با اين پرسش‌هاي اساسي و مهم روبرو گشته و به ارزيابي خود بپردازيم اما بزرگترين چالش، يافتن سه ساعت وقت در زندگي پر شتابي است که زماني براي انجام چنين کارهايي در آن وجود ندارد. اما اگر واقعاً خواستار آنيم که به جاي مقابله صرف با مشکلات، مسئوليت بيشتري را در ساختن زندگي مان داشته باشیم، به جاي هر کار ديگري بايد به فراگيري روش «بهترین سال زندگی» بپردازيم .

اخلاق در پزشکی

از آسیب رساندن بپرهیز

از آسیب رساندن بپرهیز

زمانی که به دلیل بیماری در بیمارستان بستری و در انتظار عمل جراحی بزرگی بوده نگران جانمان هستیم، چاره‌ای نداریم جز اینکه به پزشک معالجمان اعتماد کنیم. چرا که اگر چنین نکنیم زندگی بر ما بسیار سخت و دشوار می‌شود. بنابراین جای شگفتی نیست که به منظور غلبه بر ترس‌های خودمان برای پزشکمان ویژگی‌های ابرانسانی قائل شویم. اگر عمل جراحی موفقیت‌آمیز باشد، جراح ما یک قهرمان است و اگر نتیجه مطلوب از جراحی حاصل نشود او به یک موجود شرور و ضد قهرمان تبدیل می‌شود.

البته واقعیت چیز کاملاً متفاوتی است. پزشکان هم مانند خود ما انسان هستند. بیشتر آنچه که در بیمارستان رخ می‌دهد حاصل شانس، قسمت یا هرچه که اسمش را می‌گذارید است که می تواند خوب یا بد باشد. اغلب اوقات موفقیت یا شکست خارج از کنترل پزشک است. دانستن اینکه در چه مواردی عمل جراحی انجام نشود، به همان اندازه اهمیت و حتی مهمتر از شیوه عمل کردن است و این مهارتی است که به دست آوردنش دشوارتر از آموختن جراحی است.

مرکز مغز

دارم مستقیماً به مرکز مغز، منطقه‌ای پر رمز و راز، جائی که سرچشمهٔ بیشتر اعمالی است که ما را هوشیار و زنده نگه‌ می‌دارند می‌نگرم. بالادست این مرکز به‌مانند سقف قوسی کلیساهای جامع، سیاهرگ‌های عمقی مغز یعنی، سیاهرگ‌های درونی مغز و ورای آن‌ها سیاهرگ‌های کفی روزنتال[1] و در وسط سیاهرگ بزرگ گالن[2] که در زیر نور میکروسکوپ به رنگ آبی تیرهٔ درخشان جلوه می‌کند، دیده می‌شوند. این علم تشریح است که جراحان مغز و اعصاب را متحیر و شگفت‌زده می‌سازد.

[1] Rosental

[2] Galen

زندگی یک جراح

زندگی کاری یک جراح مغز و اعصاب هیچگاه کسالت‌آور نیست بلکه می‌تواند فوق العاده رضایت‌بخش هم باشد، ولی مانند هر چیز باارزش دیگر بهائی دارد که باید آن را پرداخت. به‌عنوان جراح مغز و اعصاب شما بی‌تردید مرتکب اشتباه خواهید شد و باید بیاموزید که با پیامدهای اسفناک اشتباهات احتمالی خویش کنار بیایید. باید یاد بگیرید که درباره آنچه می‌بینید واقع‌گرا باشید و درعین‌حال در روند درمان بیمارتان حس انسانیت را از دست ندهید. داستان‌هایی که در این کتاب برای شما بازگو می‌کنم درباره تلاش‌ها و احیاناً شکست‌هایم در یافتن توازنی میان جداسازی عاطفی و همدردی با بیماران است که هر دو ضرورت حرفهٔ جراحی می‌باشند. توازنی بین امید و واقع‌بینی. من بر آن نیستم که اعتماد جامعه به جراحان مغز و اعصاب و حرفهٔ پزشکی را سست کنم، اما امیدوارم که این کتاب کمک کند تا مردم دشواری‌هایی را که پزشکان با آن‌ها مواجه می‌شوند درک کنند. دشواری‌هایی که در بیشتر موارد ریشه در ذات بشر دارند نه در مسائل فنی حرفهٔ پزشکی.

سرمایه گذاری گستردۀ روانی

هر خانواده‌ای با ازدواج و همزیستی یک زن و مرد آغاز به شکل‌گیری می‌کند. هر انسانی برای انجام هر کاری مقداری سرمایه‌گذاری روانی می‌کند. این سرمایه شامل عناصر روان‌شناختی مورد استفاده در دنیای روانی انسان است، «انرژی روانی» یکی از این عناصر است. انسان برای درست کردن یک وعده چای قطعاَ انرژی کم‌تری صرف می‌کند تا برای پختن یک وعده غذا.

فعالیت‌های شناختی

«فعالیت‌های شناختی» از قبیل تفکر، تخیل و استفاده از حواس گوناگون، دسته دیگری ازعناصر روانی انسان را می‌سازند. کارهای گوناگون، سرمایه‌های  متفاوتی از  فعالیت‌های  شناختی انسان را به خود اختصاص می‌دهند. به عنوان مثال، حل یک جدول، قطعا درگیری شناختی کم‌تری نسبت به نوشتن یک مقاله علمی نیاز دارد.

دارایی‌های روان‌شناختی

«دارایی‌های روان‌شناختی» انسان نیز دسته دیگری از عناصر مهم روان‌شناختی آدمی را تشکیل می‌دهند. انسان از دیرباز به آن‌چه در درون دارد و متعلق به خویشتن است، توجه کرده،  آن را با دارایی‌های  بیرونی مقایسه کرده و در مقام اندیشه و قضاوت عقلانی، سرمایه‌های درونی را بر مایملک بیرونی ترجیح داده است. شرافت انسانی، کرامت، ایمان، آزادگی، یقین، عشق، استقلال، صفای باطن، سخاوت، درد درون، وجدان، آسودگی ضمیر و… سرمایه‌هایی‌اند که آدمیان آن‌ها را با دارایی‌های بیرونی مقایسه کرده و می‌کنند. برخی از کارها، علاوه بر انرژی روانی و درگیر کردن فعالیت‌های شناختی، مستلزم استفاده از این سرمایه‌های درونی‌اند. وقتی کسی ناگزیر به التماس به دیگری می‌شود، کرامت، استقلال و برخی دیگر از سرمایه‌های روانی خویش را هزینه می‌کند. وقتی کسی برای رسیدن به چیزی یا اجتناب از مشکلی که احتمالاً ممکن است برای او پیش آید، ناگزیر از دروغ‌گویی می‌شود، برخی ازمهم‌ترین دارایی‌های روانی خویش را خرج می‌کند.   

سطح درگیری روان‌شناختی

سطح درگیری روان‌شناختی

«سطح درگیری روان‌شناختی» انسان عاملی است که میزان سرمایه‌گذاری روانی وی را در انجام یک فعالیت نشان می‌دهد. انسان گاهی با مسئله‌ای کاملاً سطحی مواجه می‌شود. مثلاً برای افراد نا‌آشنا و غریبه، لایه‌های سطحی شخصیت خویش را درگیر می‌کند ولی برای افرادی که آن‌ها را دوست می‌دارد، عمیق‌ترین لایه‌های شخصیت خود را فعال می‌سازد. تعبیری که مردم برای انجام چنین کارهایی به کار می‌برند، انجام کار با «جان و دل» است. آنان در مورد کاری که از عمق وجود خویش انجام می‌دهند، می‌گویند که با جان و دل آن‌ را انجام داده‌اند یا گاه می‌گویند:« فلان کار را برای دل خودم انجام داده‌ام.»

 

زندگی کردن و عشق‌ورزی بعد از خیانت

اگر در یک رابطۀ متعهدانه خیانت عاطفی را از سوی شریک خود تجربه کرده باشید، به خوبی می‌دانید درد خیانت عاطفی با تمام دردها متفاوت است و درست قلب ظرفیتمان برای عشق و اعتماد را نشانه می‌گیرد. این درد شدید و مداوم همواره به سایر جنبه‌های زندگی نفوذ پیدا می‌کند. اکثر کسانی که زهر خیانت عاطفی را تجربه می‌کنند، احساس کفایت و سودمندی خود در زندگی را از دست می‌دهند.

نیروی مخرب و آثار پایدار خیانت عاطفی ناشی از نقض پیمانی است که در وهله‌­ی اول به ما جرأت عاشق شدن می­‌دهد: عهد بر سر این که هر اتفاقی که بیفتد، فردی که عاشقش هستید و به او اعتماد دارید به سلامت شما اهمیت می­‌دهد و هرگز عمدا به شما آسیب نمی­‌رساند.

 

خیانت عاطفی

خیانت عاطفی نوع خاصی از درد با ریشه­‌های بیولوژیکی عمیق است که باعث می‌­شود این تجربه، اگر مسئلۀ مرگ و زندگی نباشد، دست کم برای اکثر افراد فاجعه‌­بار محسوب شود. مکانیزم­‌های دفاعی طبیعی که ناگزیر تمرکز ما را به آسیب معطوف می‌­کنند، مانعی بر سر روند درمان هستند به طوری که آثار خیانت در قلب و روح بر جا می‌­ماند. واکنش عاطفی شدید طوفانی از احساسات منفی به وجود می‌­آورد و فرد نمی‌تواند خود واقعی را دریابد. اگر به خودمان اجازه دهیم ارزش­‌های عمیق به جای احساسات موقتی راهنمای ما باشند، واکنش عاطفی شدید و آسیب‌­های آن بسیار کاهش پیدا می‌­کند.

درد نوعی علامت فعال و بخش حیاتی دستگاه انگیزشی پستانداران است و طوری تکامل یافته تا ما را ایمن و سلامت نگه دارد. درد به ما اخطار می‌­دهد در لحظه کاری برای درمان، ترمیم و بهبودی انجام دهیم. علل درد باعث پایدار ماندن آن نمی‌­شود. بنابراین، تمرکز روی علت درد باعث تشدید و طولانی شدن آن می­‌شود. تمرکز روی اقدامی برای بهتر شدن شرایط، حتی کم، باعث تسکین درد خواهد شد. تلاش مکرر برای بهتر شدن اوضاع درنهایت باعث از بین رفتن و پایان درد می­‌شود. درک پیام درد و کنترل معنای آن ازجمله اقدامات ضروری برای ایمن و سالم ماندن در آینده است.

اگر با تمرکز روی نقاط قوت، سرسختی و ارزش‌­های عمیق آگاهانه تصمیم به ایجاد هویت درمانگر نگیریم، اکثر ما به صورت خودکار درگیر هویت قربانی می‌­شویم و روی آسیب و بدرفتاری و حس ضعف و آسیب‌دیدگی تمرکز می‌­کنیم. تصمیم برای حرکت در جهت گنجایش فردی برای درمان و رشد، ذخایر ذهنی، عاطفی و معنوی را به سمت درمان درد و رنج ناشی از خیانت عاطفی و پشت سر گذاشتن جراحت­‌های آن که در غیر این صورت ماندگار خواهد بود رهنمون می­‌کند.

 

درمان عاطفی خیانت

درمان عاطفی تحت شرایط عادی به صورت طبیعی رخ می­‌دهد اما طولانی است. با توجه به پیچیدگی‌­های خاص خیانت عاطفی، اگر آن را به حال خود رها کنیم، درمان خیانت عاطفی تا ابد طول می­‌کشد. ولی ما می‌­توانیم با شرطی ساختن تصاویر التیام‌­بخش به صورت آگاهانه، به گونه‌­ای که به صورت خودکار همزمان با خاطرات دردناک در ذهن نقش ببندند، به این فرایند سرعت ببخشیم. فرایند بازسازی نیازمند تمرین مداوم است تا عادت‌­های جدید شکل بگیرد.

ارزش وجودی (توانایی خلق ارزش و معنا در زندگی) کلید درمان و رشد است. شما می‌­توانید به طرق مختلف، اعم از رفتار کردن براساس مهم­ترین خصوصیت فردی یا تلاش برای پیشرفت، قدردانی، محافظت یا ارتباط، به حالت ارزش وجودی برسید. هرچه بیشتر به ارزش وجودی نزدیک شوید، قوی‌­تر می­‌شود. هرچه ارزش وجودی قوی­تر شود، بیشتر متوجه درمان و رشد خواهید شد.

کتاب «زندگی و عشق‌ورزی بعد از خیانت»

چطوری پولهام رو زیاد کنم

چطوری روی یک کسب و کار تمرکز کنیم؟

چطوری روی یک کسب و کار تمرکز کنیم؟

خیلی از ما منابع و پول خوبی توی دستمون داریم که نمی‌دونیم چطوری ازشون استفاده کنیم، یا جایی که میشه سرمایه‌گذاری کرد را نمی‌شناسیم. شاید اصلاً اهل ریسک کردن نباشیم و کارهای پرریسک را نمی‌تونیم انجام بدیم ولی آب شدن سرمایه‎هامون را توی بانک داریم می‎بینیم و حرص می‎خوریم.

حتما این حرفها رو شنیدین:

یکی از دوستامون رفت بیتکوین خرید و سرمایه‌ش ده برابر شد!

فامیلمون رفته تو کار حبوبات و سرسال خونه خریده!

دلار سال دیگه چهل تومن میشه!

حتما این حرفها رو هم شنیدین:

دوستم کافی شاپ زد ولی کارش نگرفت و کلی بدهی بالا آورده!

رفت توی کار میوه خشک و همه دارایی شو از دست داد!

بسته بندی میوه خشک

یکی رو می‌شناسم خونه‌ش رو فروخت و ریخت توی بورس و الان مستاجر شده!

به نظر من هرکاری که دوست دارید واردش بشید رو از بیرون نگاه نکنید، فکر نکنید اگه دوست یا فامیلتون توی یک کاری موفق شده، شما هم موفق می‌شید چون پول تو دستتون هست یا دوست وفامیل پولدار دارید که میشه ازش قرض گرفت.

فوت کوزه گری را بلد بشید

اول از همه برای شروع یک کسب و کار موفق باید غیر از دانش، تجربه کاری هم داشته باشید داستان فوت کوزه‌گری را حتما شنیدین پس برای مدتی برید و از اون کار سردربیارید و کنار اهل فنش باشید. دوم اینکه روی کاری که تصمیم گرفتید انجام بدید تمرکز کنید، لطفا خیلی کمالگرا نشید و کاری که راضی‌تون می‌کنه و با انجامش حالتون خوب می‌شه رو ادامه بدید.

فوت کوزه گری را بلد بشید

اول از همه برای شروع یک کسب و کار موفق باید غیر از دانش، تجربه کاری هم داشته باشید داستان فوت کوزه‌گری را حتما شنیدین پس برای مدتی برید و از اون کار سردربیارید و کنار اهل فنش باشید. دوم اینکه روی کاری که تصمیم گرفتید انجام بدید تمرکز کنید، لطفا خیلی کمالگرا نشید و کاری که راضی‌تون می‌کنه و با انجامش حالتون خوب می‌شه رو ادامه بدید.
قانون دوم نیوتن

حواستون به قانون دوم نیوتون باشه

قانون دوم نیوتون می‌گه که اگر به هرجسمی نیرویی وارد بشه درجهت نیرویی که وارد شده حرکت می‌کنه وقتی این نیروها یک جهت باشند جسم شتاب می‌گیره و سرعتش زیاد می‌شه، ولی اگر نیروها یک جهت نباشن ممکنه اصلاً حرکت نکنه و درجا بزنه. به گوشی موبایلتون نگاه کنید، به خودش نه صفحه‌ش!
اگر در دستتون نگهش دارید دستتون کم‌کم خسته می‌شه و مُچتون درد می‌گیره، این یعنی نیروی شما گوشی را ثابت نگه داشته و اون از جاش تکون نمی‌خوره، حالا اگر ولش کنید میوفته زمین؛ یعنی نیروی جاذبه اونو با سرعت به سمت خودش می‌کشه.
این یعنی نیروهای همسو در یک جهت، سرعت حرکت را زیاد می‌کنن و نیروهای در جهت مخالف نمی‌گذارن حرکت کنید!

چنتا کار رو نمی‌شه باهم انجام داد

کسب و کار هم همین قانون را داره، نمی‌تونید چند کار را باهم انجام بدید و موفق بشید مگر اینکه اون کارها در یک جهت و یک موضوع باشن و انرژی‌های کاری شما را همسو کنند. مثلاً باغداری که شغل اصلیش باغداری هست اگر کنار باغش کارخانه فرآوری میوه هم راه اندازی کنه و میوه خشک تولید کنه، حتما خیلی موفق می‌شه، ولی اگر کنار باغداری بخواد کامیون‌داری هم بکنه شاید فرصت نکنه به هر دوتا کار برسه، شاید وقتی که باری بهش می‎خوره مجبور بشه ردش کنه تا به محصولاتش رسیدگی کنه و یا برعکس وقتی درحال کار روی ماشینش از باغش دور هست فرصت نکنه به موقع خودش را به طوفان در راه برسونه و محصولاتش از دست برن.
باغبانی
باغبانی

چنتا کار رو نمی‌شه باهم انجام داد

کسب و کار هم همین قانون را داره، نمی‌تونید چند کار را باهم انجام بدید و موفق بشید مگر اینکه اون کارها در یک جهت و یک موضوع باشن و انرژی‌های کاری شما را همسو کنند. مثلاً باغداری که شغل اصلیش باغداری هست اگر کنار باغش کارخانه فرآوری میوه هم راه اندازی کنه و میوه خشک تولید کنه، حتما خیلی موفق می‌شه، ولی اگر کنار باغداری بخواد کامیون‌داری هم بکنه شاید فرصت نکنه به هر دوتا کار برسه، شاید وقتی که باری بهش می‎خوره مجبور بشه ردش کنه تا به محصولاتش رسیدگی کنه و یا برعکس وقتی درحال کار روی ماشینش از باغش دور هست فرصت نکنه به موقع خودش را به طوفان در راه برسونه و محصولاتش از دست برن.
رسیدن به قله کسب و کار

حلزون! از کوه فوجی بالا برو اما آرام.

برای شروع کسب و کارتون از سرمایه خودتون استفاده کنید و از دیگران «لطفا قرض نگیرید» حتی از بانک!
چرا؟ چون برای بالا رفتن از کوه باید قدم های کوچک برداشت، هیچ کوه نوردی برای بالا رفتن از کوه گامهای بلند بر نمی‌داره تا هم انرژی کمتری مصرف کنه و هم توانش را برای رسیدن به قله مدیریت کنه!

رویین تن‌ها آسانتر مُردند

اول مقاله داستان فردی را گفتم که خانه اش را فروخت و سهام خرید و الان مستاجر شده، وقتی کاری را شروع کردید همه سرمایه تون را وارد کار نکنید قدم هاتون را آهسته و حساب شده بردارید و همیشه ذخیره ای را برای شرایط نامساعد کسب و کار کنار بگذارید. در کاری که شروع کردیم هرچقدر هم حرفه ای و کار کشته باشیم خطرات بیرونی را نمی شه در نظر نگرفت، هیچ کاسبی روئین تن نیست!
از اون بدتر وقتی هست که برای شروع یا توسعۀ کارمون قرض می کنیم، اون وقت اگر خدای نکرده مشکلی برای کارمون پیش بیاد نه تنها ذخیره ای نداریم بلکه به دیگران بدهکار هم هستیم.

رویین تن‌ها آسانتر مُردند

اول مقاله داستان فردی را گفتم که خانه اش را فروخت و سهام خرید و الان مستاجر شده، وقتی کاری را شروع کردید همه سرمایه تون را وارد کار نکنید قدم هاتون را آهسته و حساب شده بردارید و همیشه ذخیره ای را برای شرایط نامساعد کسب و کار کنار بگذارید. در کاری که شروع کردیم هرچقدر هم حرفه ای و کار کشته باشیم خطرات بیرونی را نمی شه در نظر نگرفت، هیچ کاسبی روئین تن نیست!
از اون بدتر وقتی هست که برای شروع یا توسعۀ کارمون قرض می کنیم، اون وقت اگر خدای نکرده مشکلی برای کارمون پیش بیاد نه تنها ذخیره ای نداریم بلکه به دیگران بدهکار هم هستیم.

جمع‌بندی کنیم...

چطوری پولهام رو زیاد کنم

برای اینکه پولهاتون را زیاد کنید چندتا کار مهم هست که باید انجام بدید:

  • دانش و مهارت لازم را در مورد اون کار بدست بیارید.

  • از یک کار شروع کنید و کارهای همسو با هم را انجام بدید.

  • برای شروع کار قرض نکنید.

  • سرمایه تون را کم کم وارد کار کنید و بی گدار به آب نزنید.

    حواستون به تحولات بازار باشه و فکر نکنید که روئین تن هستید، ریسک و احتمالات را در تصمیماتتون حتما در نظر بگیرید و مشاوره کسب و کار داشته باشید.

پنج میانبر فرزند پروری

نویسنده: حورا وهاج

پنج میانبر فرزند پروری

نویسنده: حورا وهاج

تقریبا دغدغه همه پدر مادرها این است که بهترین فرزند فامیل، کوچه، محله، شهر یا اگر بتوانند بهترین بچه دنیا را تربیت کنند، فارغ از اینکه تربیت فرزند هم مثل همه چیز در این جهان نسبی است. ما در این مقالۀ کوتاه با یادآوری 5 راهکار به شما کمک می‌کنیم تا الگوی نسبتا شفافی در تربیت دردانۀتان داشته باشید.

البته این مقاله ادامه دارد…

1- تقویت عزت نفس کودک

1- تقویت عزت نفس کودک

تقویت عزت نفس کودک
تقویت عزت نفس کودک

شاید هیچ کدام از ما خاطرمان نباشد که چه زمانی برای یک موفقیت کوچک یا دستاورد کودکی تشویق شدیم و حتی چه زمانی دلمان می‌خواست از ما و رفتارمان تمجید شود اما نشد!

در حقیقت هیچکدام از این موقعیت‌ها در ذهنمان نیست اما آثار آن تا همیشه و هنوز همراه ما و زندگی اجتماعی ما باقی مانده و آن چیزی نیست جز وجود یا عدم وجود عزت نفس.

یادمان باشد وقتی والدین فرزندشان را به خوبی ببینند و به او توجه کنند کودک در آینده عزت نفس را به قایت تجربه می‌کند.

2. هر روز چیزی برای ستایش کودکت پیدا کن

2. هر روز چیزی برای ستایش کودکت پیدا کن

هر روز چیزی برای ستایش کودکت پیدا کن
هر روز چیزی برای ستایش کودکت پیدا کن

من و شما به عنوان یک فرد بزرگسال بیشتر از قرار کرفتن در چه موقعیتی لذت می‌بریم؟

نسبت به چه افرادی احساس راحتی می‌کنیم و در کنار چه کسانی خود واقعی‌مان هستیم !

بله! درست حدس زدید ما حتی در بزرگسالی هم کنار افرادی که سرزنشمان نمی‌کنند، خوبی‌هایمان را می‌بینند و ستایش‌مان می‌کنند احساس بهتری داریم، بالتبع کودکان هم مثل ما همین احساس را تجربه می‌کنند؛ پس برای ایجاد موقعیت امن بین شما و فرزندتان کمی ستایش هرروزه لازم است.

3. در خانه قانون وضع کنید

3. در خانه قانون وضع کنید

در خانه قانون وضع کنید
در خانه قانون وضع کنید

هیچ اجتماعی بدون وضع قانون پابرجا نمی‌ماند و حتی اگر ادامه هم پیدا کند قطعاً سایر افراد جامعه آرامش را تجربه نخواهند کرد.

تصور کنید خانوادۀ کوچک شما هم یک جامعه است و فرزندتان همان عضو تازه واردی که اگر قوانین جامعه را رعایت نکند سنگ روی سنگ بند نمی‎شود؛ پس شما با وضع قانون مسئول حفظ آرامش خودتان و تربیت او هستید.

یادمان باشد آنچه یک قانون را دائمی می‌کند ثبات قدم شما در اجرا و البته پیگیری طبعات آن است.

هرگز از کنار بی‌قانونی فرزندتان راحت عبور نکنید!

4. برای فرزندتان وقت بگذارید

4. برای فرزندتان وقت بگذارید

برای فرزندتان وقت بگذارید
برای فرزندتان وقت بگذارید

بچه‌ها عاشق دورهمی هستند!

یک دورهمی خانوادگی، بازی‌های دست جمعی، شنیدن نظرات وخواسته‌های فرزندتان در جمع می تواند او را خوشحال و آمادۀ ورود به اجتماع بزرگ‌تر یعنی جامعه کند.

بهتر است این زمان را منظم و برنامه ریزی شده تنظیم کنید تا همۀ اعضا خانواده در یک روز و ساعت مشخص در این دورهمی حضور داشته باشند.

5. الگوی خوب فرزندتان باشید

5. الگوی خوب فرزندتان باشید

الگوی خوب فرزندت باش
الگوی خوب فرزندت باش

بچه‌ها با مشاهدۀ ما به عنوان پدر و مادر، چیزهای زیادی را یاد می‌گیرند؛ پس بهتر است قبل از هرچیز و به جای تکرار حرف‌های خوب، بهترین الگوی رفتاری فرزندمان باشیم؛ چرا که آنها دقیقاً نسخه دوم خودمان خواهند شد؛ مثلاً کافیست قبل از فریاد زدن یا فحاشی موقع عصبانیت به این موضوع فکر کنیم که «آیا دلمان می‌خواهد فرزندمان موقع عصبانیت همین رفتار را داشته باشد؟» اگر پاسخ ما منفی بود باید کمی در برخوردمان بازنگری کنیم. راحت‌ترین راه برای داشتن یک بچۀ متناسب با فاکتورهای ذهنی‎مان این است که خودمان مناسب همان الگوی ذهنی رفتار کنیم.

از اینستاگرام پرکاس

از اینستاگرام پرکاس

اسلاید قبلی
اسلاید بعدی

مقالۀ پیشنهادی

مقالۀ پیشنهادی

آماتور باشید!

اغلب ما از اینکه به ما به چشم یک تازه وارد نگاه کنند وحشت‎زده خواهیم‎شد . اما فرد آماتور، با شوق و ذوق کاری را انجام می‎‏دهد، فارق از اینکه به دنبال شهرت یا ثروت یا پست و مقام باشد؛

ادامه...